woensdag 2 oktober 2019

Studiolampen: Licht in de studio heb je nooit te veel

STUDIO HUREN | Studiolampen 


Licht in de studio heb je nooit te veel


Studiolampen zijn er in vele vormen, soorten en maten




Studiolampen zijn er in allerlei soorten en maten;



Veel simpele lampen voldoen ook op de kleurtemperatuur na;



Een oude diaprojector kan een prima spotlight vormen.


Studiolampen zijn er in allerlei soorten en maken. In feite is elke sterke lichtbron te gebruikten hoewel er aan sommige soorten toch wel degelijk voor- en nadelen zitten. Gewone gloeilampen werken weliswaar prima maar geven meestal te weinig licht. We hebben er dan een flink aantal van nodig om aan voldoende lichtopbrengst te komen. Wel hebben gloeilampen het duidelijke nadeel van vrij geel licht en flink wat warmteontwikkeling. Inmiddels zijn gloeilampen in de winkel officieel niet meer verkrijgbaar hoewel ze via internet nog volop te bestellen zijn.  Ze zijn vervangen door LED-lampen en LED panelen

Photolita fotolampen

Vroeger werd er gebruik gemaakt van speciaal gemaakte fotolampen die bedoeld waren voor een lagere netspanning als waar ze op aangesloten werden. Ze werden dan ook overspanningslampen genoemd.
Onder andere Philips verkocht ze onder de merknaam Photolita. Deze lampen gaven veel licht maar hadden een duidelijk nadeel: Het aantal branduren was gering omdat ze eigenlijk bedoeld waren voor een lagere spanning. Op een normale spanning gaven ze wel veel licht maar dat ging ten koste van de levensduur.

studiolampen Bouwlamp
Ouder type bouwlamp met halogeenlamp. Niet echt geschikt voor een studio door de grote hitte afgifte en het veel te gele licht.

Bouwlamp

Iemand die naar voordelige lampen zoekt die heel veel licht geven komt al snel bij een bouwlamp uit. Goedkoop en bij elke bouwmarkt te koop. Vaak zijn er nog allerlei vormen statieven bij te koop ook.

Deze bouwlampen zijn voorzien van forse halogeenlampen, meestal in een buisvorm. Die halogeenlampen zijn in uitvoeringen van 250, 500 en zelfs 1000 watt te krijgen. Zeker de 1000 watt geeft enorm veel licht en je moet er al model dan ook niet in kijken. Gebeurt het per ongeluk toch dan zie je de hele avond blauwe bouwlampjes voor je ogen.

Dit alles geldt voor zover deze bouwlampen nog te vinden zijn. Ze worden massaal vervangen door een moderner soort lampen die in feite bestaan uit een enorme serie ledlampen. Die ledlampen hebben geen last van hét grote probleem dat we hadden met bouwlampen van de bouwmarkt en dat was de enorme warmteontwikkeling. E

en zware bouwlamp was zo heet dat papier dat in de directe omgeving lag er van in brand kon vliegen (eigen waarneming). Daarnaast is het licht van een bouwlamp uitgesproken geel van kleur zodat een bijstelling van de witbalans beslist nodig is als we deze lampen willen gebruiken. Overigens heeft de ledlamp de neiging om naar groen te verkleuren. Waarschijnlijk is dit wel te corrigeren in de nabewerking.


Een bouwlamp kan papier spontaan doen ontbranden

TL-balken

Nog een soort voordelige lampen die heel veel licht kunnen geven zijn e bekende tl-balken. Tl-balken zijn minder krachtig dan de bouwlamp. Ze geven dan ook minder licht maar ook aanzienlijk minder hitte. 

Daarnaast is ook bij de tl-balk  het licht wat onvoorspelbaar van kleur en het heeft de neiging om een groen zweem te produceren. Er zijn speciale filters in te handel om deze te neutraliseren. En ook hier kunnen we wel veel doen door handmatig de witbalans bij te regelen.

moderne fotolamp gebaseerd op spaarlamp 
moderne spaarlamp in reflector

Moderne fotolampen in de vorm van spaarlampen

Moderne fotolampen zijn de zwaardere uitvoeringen van de bekende spaarlampen. De lichtere versies zijn daarbij geschikt voor dezelfde soort reflectoren als waar vroeger gewone gloeilampen in zaten. De zwaardere spaarlampen zijn daar echter veel te groot en te onhandig voor. 

Het vinden van een geschikte reflector voor deze grote lampen is nog niet zo simpel, zo is mij wel gebleken. Een handige knutselaar kan eventueel zelf een soort van reflector in elkaar zetten. Deze lampen geven vrij veel licht en omdat ze nogal een lompe vormgeving hebben is dit licht minder hard omdat het van nature door de vorm al een zekere spreiding mee krijgt.

Groot model fotolamp gebaseerd op spaarlamp principe.


Oude diaprojector

Een andere lichtbron die handig kan zijn is een oude diaprojector. Deze geeft veel licht en het geheel  is goed en precies te richten. Als het projectdeel of transportdeel niet goed meer werkt is dat niet echt een probleem. 

Het nadeel van een diaprojector is echter naast de warmte die de lamp afgeeft het feit dat reserve halogeenlampen inmiddels slecht meer te vinden zijn. Stuk is stuk, naar alle waarschijnlijkheid.






 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?