maandag 13 mei 2019

Ultra-groothoek objectieven

Omgaan met ultra-groothoek objectieven




Ultragroothoek objectieven zijn al voordelig te koop;
De kwaliteit is voor de lage prijs heel redelijk;
Nieuwe mogelijkheden voor creatieve fotografen voor het oprapen;

Een 8mm Ultra-groothoek is betaalbaar aan het worden

Was een ultra-groothoek objectief (bijvoorbeeld een 8 mm) tot voor kort voorbehouden aan mensen met een dik gevulde portemonnee, tegenwoordig zijn ze alleszins betaalbaar, tenminste als we af willen zien van allerlei automatismen zoals autofocus en dergelijke.

Mooi of niet? Wie zal het zeggen!

Het aardige van dit soort objectieven is dat ze de wereld duidelijk in twee kampen verdelen. Namelijk een kamp dat dit soort objectieven geweldig vindt en elke gelegenheid aangrijpt om ze te gebruiken. En een kamp dat ze afschuwelijk vind en niet snapt dat iemand zoiets verschrikkelijks op zijn mooie camera monteert. Er zit verder weinig tussen deze uitersten in.

Objectieven met een gebruiksaanwijzing

Toch moet het enthousiaste kamp wel iets over hebben voor zijn passie voor ultra-groothoek. Je krijgt namelijk wel te maken met een aantal effecten die "normale" objectieven niet hebben. Denk aan rondlopende verticale lijnen die dicht bij de camera zitten, bolle of holle horizons, problemen met tegenlicht, mee-fotograferen van ongewenste zaken zoals de eigen schoenen of een iets te dik welvaartsbuikje.

Alles is overdreven bij 8 mm

Alles aan dit soort objectieven is nu eenmaal overdreven. Dat betekent dat je er leuke dingen mee kunt doen. Overdrijven werkt voor heel veel onderwerpen, zeker als je op de één of andere manier op wilt vallen.  Maar het moet dan wel goed gebeuren. Doe je dat niet, dan krijg je lelijke effecten en komt de groep "groothoekhaters" terecht hun gelijk halen.

Hier loopt de horizon wel zo ongeveer recht. Het is dan ook een rechte lijn.

De horizon moet perfect richt lopen

Het eerste dat we moeten doen is zorgen dat de camera perfect recht staat in relatie tot de horizon. Doen we dat niet dat krijgen we holle of bolle horizons. Zie onderstaand voorbeeld.


Camera iets achterover gehouden (Lens omhoog) en we zien een "holle" horizon.
Nu houden we de camera voorover (Lens omlaag) wat een "bolle" horizon tot gevolg heeft

Het tweede punt dat aandacht nodig heeft is dat het beeldvlak exact parallel loopt met het onderwerp. Is dat niet het geval dat krijgen we verschil in het horizontale perspectief naar links of naar rechts. Dat maakt het maken van correcties achteraf bij het nabewerken een lastige zaak.

Werken met correctiesoftware

Er bestaat flink wat software om een door een ultra-groothoek vertekend perspectief later weer zo ongeveer recht te zetten. Of je daar al dan niet gebruik van wilt maken is natuurlijk volledig een kwestie persoonlijke smaak.Het resultaat van een dergelijke correctie is trouwens niet altijd om over naar huis te schrijven.

Deze software moet nogal wat doen want met name objecten aan de rand van het beeld hebben nogal wat correctie nodig om een acceptabele vorm te krijgen.

Personen worden vaak flink vervormd

Dat is bij bijvoorbeeld een meubelstuk natuurlijk niet echt een probleem maar het is bij personen vaak minder geslaagd. Nogal corpulente personen zijn vaak het resultaat. En dat kan natuurlijk ook niet de bedoeling zijn.

Gewoon helemaal niets corrigeren heeft ook wel iets

Natuurlijk kunnen we ook helemaal niets corrigeren. Of juist alles uit de kast trekken om de bijzondere effecten van een ultra-groothoek eens flink tot hun recht te laten komen. In onderstaande foto hebben daar maar eens flink gebruik van gemaakt. Waarschijnlijk zijn het dit soort vrij absurde foto's de ervoor gezorgd hebben dat de "groothoekhaters" hun mening gekregen hebben.

Voorbeelden van het gebruik:


Leiden, fietsenstalling, centraal station

Leiden, Galgewater, oude schepen collectie





Mogelijk interessante vervolgpagina's voor ultra-groothoek objectieven










 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten