woensdag 2 januari 2019

Diffusiescherm

STUDIO HUREN | diffusiescherm


Een diffusiescherm zorgt voor lekker diffuus licht


Diffuus licht is zacht licht zonder al te veel schaduwen


Een diffusiescherm is een scherm van willekeurig materiaal dat in staat is het van een lichtbron als een flitser of een studiolamp afkomstige directe licht te verspreiden. Het effect hiervan is dat het licht zachter (ofwel diffuus) wordt. Vandaar ook de naam difussiescherm.

Wat is diffuus licht?


Diffuus licht wordt veel gebruikt voor portretten maar ook op andere gebieden kent het duidelijke toepassingen.  Om kunnen gaan met de hardheid van het licht, waar dus ook diffuus licht onder valt, wordt gezien als een belangrijke vaardigheid van elke fotograaf. Veel fotografen zijn van mening dat diffuus licht een onderwerp beter tot zijn recht laat komen dan hard, direct licht zoals zonlicht en flitslicht.

Improvisatie zorgt ook voor diffuus licht

Het diffuus maken van direct licht is niet zo problematisch. Het komt er in het algemeen op neer dat we iets tussen de lichtbron en ons onderwerp in moeten zetten. Dat kan een speciaal vervaardigde diffuser zijn, een creatief stukje zelfbouw zoals hieronder is afgebeeld maar het kan ook een gordijn zijn, een stuk vitrage, een stuk niet al te dik papier of een koelkastdoosje om de flitser. In feite is alles wat licht doorlaat en op hetzelfde moment ook verspreidt, te gebruiken.

diffusieschermen


Meestal hebben we het dan bij het gebruik van een diffusiescherm over het gebruiken van half-doorlatend materiaal als bijvoorbeeld matglas.  Ook bestaat er speciale stof die in een raamwerk wordt gespannen en dat voor de lampen of de flitsers wordt geplaatst. Denk voor deze stof bijvoorbeeld aan het doek dat in een softbox wordt gebruikt.

Doe het zelf

Voor een handige knutselaar is dat een constructie die vrij eenvoudig te maken is.  Een raamwerk van hout op een paar pootjes met een wit doek ervoor zal in het algemeen de klus wel klaren.



Wat ook een goede oplossing kan zijn is een witte paraplu van een paar euro die aan de lanp of de flitser bevestigd kan worden met iets van Gaffertape, Duct-tape of iets vergelijkbaars.

Gebruik maken van weerkaatst licht

Hebben we geen mogelijkheden om iets tussen de lichtbron en ons onderwerp te zetten, dan is het altijd mogelijk om dit onderwerp naast een reflecterend vlak te zetten, bijvoorbeeld een witte muur en daar de lichtbron op te laten schijnen. Ook het weerkaatste licht wordt mooi diffuus maar er gaat wel flink wat licht verloren. Maar daar staat dan wel mooi licht tegenover.  In plaats van een muur kan trouwens ook het plafond mooie dingen doen met ons licht. Een kwestie van de lichtbron omhoog richten.

Overgens moet alles wat we gebruiken om het licht te weerkaatsen wel wit zijn. Is dat niet het geval dan zullen we een lichte kleurzweem op ons onderwerp terug gaan zien.


diffuus licht
Het gebruik van diffuus licht in een schilderachtig straatjes in het Zeeuwse Veere. De grauwe, grijze wolken rond de korste dag in december zorgen voor een perfecte diffusie van het licht.


Zonlicht

En dan hebben we natuurlijk nog te maken met zonlicht. Maar bij het fotograferen van een landschap kunnen we moeilijk gebruik maken van een diffusiescherm. Dan moeten we teruggrijpen op de natuur zelf in de vorm van bewolking. Helaas hebben we dat niet zelf in de hand dus we zullen rustig af moeten wachten of die bewolking komt. Maar zeker in Nederland zijn er altijd wel wolken te vinden en is het meestal niet nodig om erg lang te wachten tot er een wolkje voor de zon schuift.













 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?