zondag 3 februari 2019

Indirect flitsen

STUDIO HUREN | Indirect flitsen


Indirect flitsen om weerkaatsen van het licht te krijgen lever mooi zacht licht op


Het voorkomen van keihard licht


Indirect licht is vaak prettiger om mee te werken
Voorkomt harde schaduwen langs het onderwerp
Tegen het plafond flitsen kan al afdoende zijn


Flitsers leveren in het algemeen nogal hard licht. Een prima manier om dat licht een flink stuk te verzachten is door het gebruik van witte muren, gordijnen of plafonds. We flitsen dan tegen die muur of tegen dat plafond aan. We krijgen dan indirect licht door de weerkaatsing. En het weerkaatsende licht is direct al een stuk aangenamer geworden.

De zware schaduwen van hard licht zijn we dan  in het algemeen wel kwijt.

Studioflitsers gebruiken lost veel op

Bij studioflitsers bestaan er vele accessoires om het probleem van het te harde licht op te lossen. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld de veelgebruikte softboxen die in allerlei vormen en formaten te verkrijgen zijn. Een dergelijke softbox zorgt inderdaad voor mooi zacht licht. Een ander bekend hulpmiddel om het licht in een studio te verzachten in het gebruik van een flitsparaplu. Die verstrooit het licht of breekt het, afhankelijk hoe de paraplu gebruikt wordt. Maar het is duidelijk, het probleem van het harde licht is met studioapparatuur relatief gemakkelijk oplosbaar.

Het probleem van de cameraflitser

Een cameraflitser is een ander verhaal. Die produceert niet alleen hard licht maar er nog een extra probleem. Een cameraflitser zit nooit op dezelfde optische lijn als het objectief van de camera. Hooguit een ringflitser die om het objectief gemonteerd zit komt in de buurt.

 Het onvermijdelijke gevolg daarvan is een donker randje langs het onderwerp.  De wat betere flitsers die bedoeld zijn om op een camera te monteren hebben daarom nog wel eens een ingebouwde voorziening om indirect te flitsen. De afbeelding hieronder is daar een voorbeeld van.

Opbouw op een flitser.

Wat natuurlijk ook kan, is flitsen tegen een wit stuk karton, dun houten plaatmateriaal en dergelijke. Dat kan bijvoorbeeld met een studioflitser die we recht omhoog laten wijzen. Boven de flitser regelen we een stuk wit plaatmateriaal (Wit afgewerkt hardboard uit de bouwmarkt) dat we met klemmen of iets dergelijks vastzetten onder een hoek van 45 graden. Ook het weerkaatste licht dat we op die manier gaan krijgen zal de kwaliteit van het licht al een flink stuk verbeteren.

Koelkastdoosjes

Sommige zeer creatieve geesten gaan aan de gang met witte, doorzichtige zaken als koelkastdoosjes en dergelijke waar de flitser dan in gemonteerd wordt. Voor de minder creatieve personen onder ons zijn er ook doosjes, bollen en dergelijke van doorzichtig materiaal in de handel. Ook op deze manier is beslist wel spreiding van het licht te krijgen.

Indirect flitsen met een cameraflitser

Ook sommige flitsers die we op een in het accessoireschoentje op de camera plaatsen hebben mogelijkheden voor indirect flitsen. Zie bovenstaande foto waar bij een vrij klassieke Philips flitser een set hulpmiddelen werd meegeleverd, waaronder een hulpmiddel voor indirect flitsen. Een buitengewoon handig hulpmiddel dat helaas alleen voor dit model flitser meegeleverd wordt maar dat eigenlijk op elke flitser zou moeten zitten. Zoveel zou een flitser nu ook weer niet duurder worden van een stuk gebogen kunststof, nietwaar? Het lijkt een misplaatste vorm van zuinigheid van de flitserfabrikanten dat dit hulpstuk niet wordt meegeleverd.

Reflectiescherm 

Een andere manier om harde schaduwen tegen te gaan is het gebruik van een reflectiescherm. Het effect van het verspreiden van licht is met een reflectiescherm wel een stuk minder maar het voorkomt wel erg grote contrasten tussen een deel van de foto dat direct is belicht en een deel dat niet direct wordt belicht maar dat het moet hebben van weerkaatsingen en strooilicht.

Meer over diffuus licht

Meer over het werken met diffuus licht en hoe u daar aankomt vindt u hier










 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?