donderdag 7 februari 2019

Wat is tethered fotograferen?

Wat is tethered fotograferen?





Een techniek waarbij de foto direct op de computer te zien is;



Buitengewoon handig bij studiofotografie;



Laat ook je model direct mee kijken wat er voor foto's gemaakt worden. Direct bijstellen is dus mogelijk.

Tethered shooting is een techniek met veel voordelen

Tethered fotograferen
Het richten van de camera op het weergegeven beeld van de laptop geeft het "droste cacaobus effect"


 

Een techniek die we terugvinden in de fotostudio en vooral bij de wat prijziger camera’s is de mogelijkheid van “tethered” fotograferen. 

Deze  term moet onvertaald blijven om de eenvoudige reden dat er geen Nederlandse term voor lijkt te bestaan.  Bij tethered fotografie wordt de camera met een computer verbonden via een Firewire of USB kabel en kunnen camera en computer onderling communiceren en elkaar over en weer aansturen.

Op de foto hierboven is de camera met een laptop computer verbonden via een USB-A aansluiting. De Capture One Pro software zorgt voor de rest.

Waarom zouden we tethered fotograferen gebruiken? 

Tethered fotografie is een handige manier van fotograferen die veel wordt gebruikt door professionele fotografen op het gebied van adverteren, mode-, model- en productfotografie.  Voor de komst van de digitale fotografie was dit nagenoeg onmogelijk. Er was specialistische en zeer dure apparatuur voor nodig, waar nu een wat betere DSLR het werk ook kan doen. 

En om over de complexiteit nog maar te zwijgen.

De digitale revolutie in de fotografie heeft alles veranderd

De technologie van het therered fotograferen is betrouwbaar geworden, de kosten zijn enorm gedaald en, niet de minst belangrijke factor, de bediening is een stuk eenvoudiger geworden.  Dit heeft de techniek binnen het bereik van vele fotografen gebracht. De grotere belangstelling zorgt dan automatisch voor meer bekendheid én meer uitbreidingen op de techniek.. Een logisch gevolg van een stijgende vraag.

Maar was is tethered fotografie in de praktijk?

Het soort computer dat we gaan gebruiken maakt niet veel uit. Dat mag een desktop model zijn maar een wat zwaardere laptop voldoet ook.  De opname wordt nu niet op de geheugenkaart van de camera gezet maar wordt direct doorgestuurd naar de computer. 

Daar wordt de opname opgeslagen in een map op de harde schijf.  De opname wordt direct op het scherm afgebeeld en de resultaten zijn uitstekend te zien op een flink formaat computerscherm. En dat is vele malen handiger om die opname op zijn technische kwaliteiten te beoordelen dan dat dit ooit mogelijk zou zijn op het scherm van de camera.

Dus tethered fotograferen biedt ongekende mogelijkheden

Want elke fotograaf weet het: Alles wat je niet in Photoshop hoeft te doen is meegenomen. Hoe beter de directe opname, hoe gemakkelijker het verdere proces gaat worden. Ook zaken die op de foto zijn terechtgekomen maar die alleen maar afleiden kunnen we nu veel gemakkelijker en sneller vinden en verwijderen.  

Ook problemen met scherpte en/of scherptediepte zijn direct zichtbaar. Niet gewenste reflecties zoals de fotograaf die ergens in een spiegeling zichtbaar is of lelijke schaduwen waar we die helemaal niet hebben willen, vallen nu direct op.

Tethered fotograferen heeft dus nogal wat voordelen

Kortom, tethered fotografie maakt het beoordelen van een foto en het simpel wijzigen ervan tot een eenvoudiger klusje dan het ooit is geweest. 

Laten we alle redenen om met tethered fotografie aan de gang te gaan dus nog eens op een rijtje zetten:

1. Aanzien betere beoordelingsmogelijkheden tijdens de shoot

De grote monitor van een computer is beter om een opname te bekijken dan het kleine scherm van een camera. In feite komt zo’n computerscherm neer op een forse afdruk van een foto. En op een forse vergroting was ook al altijd meer te zien dan op een minimale afdruk.

2. Directe terugkoppeling en evaluatie

Direct terugkoppeling van alle technische factoren zoals de scherpte, de scherptediepte, de kwaliteit van de belichting en andere factoren zoals de totale compositie en de kracht van het beeld.

3.  Hogere doorvoersnelheid

Grote bestanden worden sneller naar een computer geschreven dan naar een kaartje in de camera. De snelheid zal aanzienlijk toenemen. De buffer van de camera zal niet snel meer vollopen. Ook wordt de processor van de camera ontlast omdat deze veel aan de processor van de computer over kan laten. Wel is goede apparatuur en software noodzakelijk. Maar dat spreekt bij het gebruik van deze hoogwaardige technologie natuurlijk voor zich.

4.  Automatische back-up en beveiliging

Een directe automatisch back-up met allerlei beveiligingen als RAID is gewoon mogelijk. Dat maakt de kans dat een eenmaal gemaakte opname verloren gaat wel heel klein..

5. Directe nabewerking is mogelijk. 

De gemaakt foto kan niet alleen direct bekeken worden maar ook nabewerkt. De dienstverlening naar klanten toe kan dan ook een stuk eenvoudiger zijn.

Tot slot

Deze vijf voordelen van tethered fotograferen zullen beslist indruk maken op klanten als u commercieel werkt. De klant kan zelfs zien wat er gebeurt tijden de opnamen. Dat maakt het een stuk gemakkelijker om in te spelen op de wensen van die klant.

Het mag duidelijk zijn dat een dergelijk hoog serviceniveau voor tevreden klanten zal zorgen. En dat is uiteraard van groot belang in de redelijk verzadigde markt van de fotografie. Een tevreden klant vergroot de kans van een vervolgopdracht aanzienlijk.  En dat is bij een commerciële opzet toch van het grootste belang, nietwaar? Dus voor een gevorderde fotograaf met een goede studio is tethered fotografie zeker iets om op te zetten.

Overigens, voor alle duidelijkheid, de studio die voor verhuur wordt aangeboden op dit weblog heeft hier geen faciliteiten voor omdat het een hoogwaardige camera vraagt. En die zullen vele mogelijke huurders van deze studie niet altijd bezitten. 

Daarnaast vragen vele merken en types camera's hun eigen aansluitingen en aangepaste software. De software die als voorbeeld hierboven is gebruikt, is bijvoorbeeld de Nikon versie van Capture One Pro 1







 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten