woensdag 2 januari 2019

Cstand

Cstand

Column Stand

De term c-stand is een verkorting van "Column Stand" maar wordt in het jargon van de studiofotograaf vaker gebruikt.

Studiostatief

Een Cstand is een zwaar studiostatief. De c-stand bestaat uit een zware centrale zuil, in het algemeen gemonteerd op een verrijdbaar onderstel. Deze zwaarte is nodig om ten eerste de mogelijkheid van trilling tot een minimum te beperken en ten tweede omdat dit soort statief noodzakelijk is als we een zware camera goed vast willen zetten. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een technische camera.

Montage camera op een zij-arm

En daarvoor is aan deze centrale zuil is een een verstelbare arm gemonteerd, die net als de zuil zeer degelijk en zwaar is uitgevoerd en wel om dezelfde redenen. De camera wordt uiteindelijk op deze arm gemonteerd.

Die montage kan direct maar in het algemeen zal een zwaar uitgevoerd balhoofd op de cstand worden gebruikt om de camera voldoende bewegingsvrijheid te geven. De kwaliteit van dit balhoofd is niet te onderschatten omdat het bedoeld moet zijn om een zware camera in elke positie muurvast te zetten. Niet veel balhoofden gaan die letterlijk zware taak redden.

Lomp en onhandelbaar

Omdat de Cstand een lomp en onhandelbaar apparaat is, is mobiel gebruik vrijwel uitgesloten. Ook in de studio kiezen veel fotografen uit een oogpunt van mobiliteit en flexibiliteit voor een meer handzaam formaat statief, in de gebruikelijke driepoot uitvoering maar zeker voor zware technische camera’s of middenformaat camera of grootformaat camera blijft de C-stand toch het aangewezen hulpmiddel in de studio.


De cstand is onverwoestbaar

Voordeel is dat ze door hun degelijkheid gemakkelijk een fotografenleven meegaan. Een cstand van 100 jaar en ouder is zonder al te veel moeite nog wel te vinden.






 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten