maandag 25 maart 2019

Het plezier van een monopod

Het plezier van een monopod



Een monopod is een andere naam voor een eenbeenstatief
Geeft een handige steun, vooral voor video
Voorkomt hinderlijk schudden en trillen van het beeld


Wat is een monopod

Een monopod is een statief met slechts één poot, in tegenstelling tot de drie poten die we normaal gesproken bij een statief aantreffen. Toch kan deze ene poot voor een uitstekende stabiliteit zorgen.  Het grote voordeel van een eenbeenstatief is dat we er veel beweeglijker mee zijn. We komen voor de term "monopod" ook de term eenbeenstatief wel tegen.

vrij lichte camera op een monopod zonder balhoofd
vrij lichte camera op een monopod zonder balhoofd

Een goed statief is lomp en onhandig

Want een goed statief is zwaar. En daarmee dus automatisch lomp en lastig te hanteren. Dat is niet erg als we iets onbeweeglijks gaan fotograferen maar zodra we te maken krijgen met iets beweeglijks als een model dan wordt een statief al snel een start onhandig onding. Iets dat ons behoorlijk in onze bewegingen blokkeert. En dat is wel het laatste dat we bij onze fotografie zouden willen, nietwaar?

Twee opvallende prijsgroepen

Het eerste dat opvalt als we een monopod willen kopen is de prijs. Die is grofweg verdeeld in een relatief lage prijsklasse en een dure. Daartussen zit weinig. De lage prijsklasse heeft in het algemeen geen balhoofd of een ander soort statiefkop. Dat beperkt de flexibiliteit enigszins. Maar een relatief zware camera laat zich er nu wel goed op monteren zonder het risico van plotseling kantelen.


Een statief is al snel een onhandig onding

Het balhoofd wordt de zwakke schakel

Hebben we een monopod met een licht balhoofd dan zullen we in de praktijk al heel snel ervaren dat het balhoofd de zwakke schakel in het geheel wordt. Omdat we de monopod vasthouden en bewegen (daarom hebben we hem tenslotte naast ons statief gekocht) zal de relatief zware camera enorme krachten uitoefenen op het balhoofd.

Een zware camera op een licht balhoofd monteren zal vrijwel direct tot gevolg hebben dat de camera omklapt. Het balhoofd ziet in dat geval gewoon geen kans om de camera voldoende af te klemmen zodat deze tegen de belastende "zwiepbeweging" bestand is.

Een balhoofd ontbreekt maar we kunnen vaak prima zonder
Een balhoofd ontbreekt maar we kunnen vaak prima zonder

Dure monopods hebben wel een degelijke statiefkop

En dat verklaart de tweede prijscategorie. Dat zijn monopods met een degelijke statiefkop zoals een zwaar balhoofd om de camera te richten. Vaak ook met een soort blokkeerinrichting die het spontaan omklappen zoals hierboven aangegeven moet voorkomen.

Een goedkope monopod zonder kop kan al snel goed voldoen

Al met al kan een relatief goedkope monopod zonder statiefkop ons dus al een heel stuk verder brengen als we bewegingsonscherpte willen voorkomen maar toch niet te veel in willen leveren op de mogelijkheden om zelf lekker vrij te bewegen.









 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten