zondag 14 april 2019

Brandpunt

Brandpunt

Wat was het brandpunt?

Had u vroeger als kind ook een zogenaamd  brandglas? Een vergrootglas eigenlijk. Maar als je het in de zon hield en je zocht even naar de juiste afstand dan kreeg je een gloeiend hete lichtpunt. Het zonlicht in dit punt was zo intens dat je er papier mee in brand kon steken.

En ook hout kreeg je er wel mee aan het roken. Als je er handig in was kon je je naam in het hout schrijven. Het is dus niet gek dat zo'n vergrootglas ook wel een brandglas werd genoemd. En de intense lichtpunt was het brandpunt.

De afstand van de lens tot het brandpunt

De plek van het brandpunt was afhankelijk van de bolling van de lens. Dat was altijd even een kwestie van uitproberen. Later op de middelbare school leerde je bij natuurkunde wel hoe dat zat met die brandpunten en de afstand van het brandpunt tot de lens.

Het brandpunt is van belang bij de keuze van een objectief

Bij objectieven speelt het brandpunt van een objectief een grote rol. Niet om er dingen mee in brand te steken (hoewel dat vaak prima gaat) maar omdat we in het brandpunt van een objectief nu de film of bij een digitale camera de sensor vinden.


 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten