zondag 14 april 2019

Brandpuntsafstand

Brandpuntsafstand

Een belangrijke eigenschap van uw objectief



Bepaalt de gebruiksmogelijkheden van het objectief;
Is van belang voor scherptediepte;
Is van belang voor mooie achtergrondonscherpte;


Wellicht de belangrijkste eigenschap van een objectief is de brandpuntsafstand. Deze bepaalt voor een heel belangrijk doel de gebruiksmogelijkheden. Het brandpunt van een objectief is de plek waar het objectief het beeld optekent op de sensor of bij analoge toepassingen op de film.

Als gezegd bepaalt de brandpuntsafstand de gebruiksmogelijkheden. Onderstaande maten gelden voor 35 mm film en fullframe DSLR. Bij de aanwezigheid van een beeldsensor met een cropfactor zullen de berekeningen aangepast moeten worden.

Normaal objectief

Een normaal objectief heeft een brandpuntsafstand tussen de 40mm en 55 mm. Dit komt overeen met de gezichtshoek van het menselijk oog en een foto die met een objectief met deze brandpuntsafstand gemaakt is, zal ons normaal overkomen.

Is de brandpuntsafstand kleiner dan 40mm dan spreken we van een groothoekobjectief. Langer dan 55 mm is een tele-objectief.


camera met 8mm groothoek (een iets gecorrigeerde fisheye)


Groothoekobjectieven

Een licht groothoekobjectief loopt van 35mm tot ongeveer 20mm. Een sterke groothoek vinden we van 20mm tot rond de 12mm en daaronder vinden we de meer extreme ultra-groothoekobjectieven zoals de afgebeelde 8mm. Deze extreme groothoekobjectieven geven vaak een vertekening met rondlopende lijnen. Dat komt vooral voor aan de rand van het beeld. Deze groothoeken worden vanwege deze vertekening ook wel fisheye objectieven genoemd.

Deze laatste objectieven hebben een eigen toepassingsgebied én ook een eigen groep liefhebbers. Niet iedereen vindt de vertekening fraai die deze objectieven vaak nodig hebben om alles in beeld te krijgen en de tegenstanders van dit soort objectieven is van mening dat de vastlegging van de werkelijkheid er teveel geweld mee wordt aangedaan.

Een extreme groothoek heeft zowel liefhebbers als sterke tegenstanders

Tele-objectieven

Boven de 55 mm vinden we de tele-objectieven. Een bekende maat is 85mm. Deze wordt veel voor het maken van portretten gebruikt. Dat loopt door tot ongeveer 105mm. Dit is de groep van de lichte tele-objectieven of ook wel "portretlenzen".

Boven de 105mm komen we bij de gebruikelijke en vrij normale tele-objectieven terecht. Dat loopt dan door tot rond de 300mm.

Boven de 300mm vinden we de krachtiger telelenzen die veel gebruikt worden door natuurfotografen en paperazzi's die een unieke foto van een bekende Nederlander hopen te maken. Deze sterke telelenzen kunnen doorlopen tot 600mm. Daarboven komen in het gespecialiseerde segment terecht. De bruikbaarheid van deze objectieven wordt namelijk wel erg gering. Ze zijn alleen vanaf een zeer stabiel statief te gebruiken.

Primes en zoomobjectieven

Objectieven met een vaste brandpuntsafstand worden "primes" genoemd. Ze zijn de tegenhanger van de zoomobjectieven waarbij de brandpuntsafstand variabel is en door ons met de hand wordt ingesteld. Meestal is er een draairing voor op het objectief en bij oudere zoomlenzen komen we ook nog wel een schuifconstructie tegen.

Invloed brandpuntsafstand op een studio

We hebben al gezien dat we voor portretwerk een licht teleobjectief nodig hebben. Dat zorgt voor een mooi beeld zonder de vertekening die een groothoek altijd geeft. Ook krijgen we meestal een mooie onscherpe achtergrond met een fraai bokeh. Maar er zit een keerzijde aan.

Willen we bijvoorbeeld een 105mm objectief gebruiken dan moeten we flink naar achter kunnen lopen. Dat betekent dat de studio voldoende diepte moet hebben. Willen we een volledige persoon in beeld kunnen krijgen dan zullen we nog verder terug moeten kunnen.

De studio die we op dit weblog aanbieden heeft geen problemen om met een lichte tele voldoende achteruit te gaan om een hele figuur in beeld te krijgen. 

Mogelijk interessante vervolgpagina's voor brandpuntsafstand:









 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten