woensdag 2 januari 2019

Diffusor

Diffusor


Een diffusor is een scherm van een of ander doorzichtig materiaal dat tussen het onderwerp en de lichtbron gehouden wordt om het licht zachter te maken. Het harde directe licht van de flitser wordt daarmee verstrooid en dus diffuus. 

Denk voor het te gebruiken materiaal bijvoorbeeld ook aan het witte doek voor een softbox.

Zie ook de post over het maken van een diffusiescherm.

Ook wordt de term diffusor gebruikt voor opzetstukken voor flitsers om het harde licht van de flitser te dempen. Hierbij wordt een kunststof kap op de flitser gemonteerd, wat op zich goed werkt, met natuurlijk alle beperkingen die het werken met 1 flitser met zich meebrengt.

Portretje voor weblog Jetje's dag
Portretje voor weblog Jetje's dag gemaakt met flitser op de camera voorzien van een diffusor. Zie onderstaande foto.


Diffusors zijn er van peperdure merkartikelen tot doorzichtige koelkastdoosjes met een gat onderin voor de flitser van een paar kwartjes bij de Action. Het verschil in werking is in de praktijk verder te verwaarlozen. Op onderstaande foto zien we een diffusor op een Nikon flitser. De foto laat direct zien wat dit soort flitsers zonder diffusor voor schaduwen produceert. 

Zeker van een kortere afstand geeft een flitser op de camera vaak van deze keiharde schaduwen. Daar is wel iets aan te doen, maar het gaf voor deze foto een prima voorbeeld.

 

Diffusor op een nikon flitser
Flitser met een diffusorkapje op de flitser gestoken wat harde schaduwen, zoals afgebeeld op dit voorbeeld, moet verminderen. 


Tot slot wordt ook het transparante opzetstukje van een belichtingsmeter een diffusor genoemd. Dit wordt vooral gebruikt om indirect licht te meten.

Overigens wordt de losse belichtingsmeter wel steeds meer vervangen door de ingebouwde meters van de camera die ook steeds beter worden en vaak meer met de andere functies in de camera geïntegreerd zijn. Maar er zijn situaties denkbaar waarbij een losse meter het toch nog wel wint van een meter uit een camera.










 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten