woensdag 2 januari 2019

Slaveflitser

Slaveflitser


Een slave of slaveflitser is in de fotografie een flitser die automatisch ontstoken wordt door een andere flitser middels een foto-electrische cel of tegenwoordig ook wel via infrarood of radiografisch.

Maar de slave met de fotocel is door zijn universele inzet mogelijkheid nog wel de favoriet.

Flitser en slave moeten elkaar goed kunnen "zien"

Een nadeel is dat flitser en slave elkaar soms niet goed “zien” waardoor de slave de flits van de andere flitser niet goed volgt.

Maar met enig schuiven en experimenteren met witte vlakken, reflectoren en dergelijke hulpmiddelen  is dat minimale probleempje beslist wel op te lossen.

slaveflitser
Slave voor montage onder een flitser in het accesoireschoentje

Let op met automatische afstandsmeting

Een slaveflitser wordt vaak bestuurd door een ingebouwde flitser in de camera. Moderne camera's met automatische scherpstelling doen eerst één of meer flitsen die gebruikt worden om de afstand te bereken voor de flits en vaak ook van instelling van de autofocus. Omdat er meerdere flitsen worden afgegeven gaat het hier vaak mis. De slaveflitser reageert op de eerste flits en moet dan op gaan laden. Eventuele vervolgflitsen worden genegeerd.

De sluiter van de camera zal echter pas opengaan met de laatste flits van het rijtje. De slaveflitser is dan inmiddels al weer gedoofd want dit gehele verhaal speelt zich in milliseconden af en is met het blote oog niet eens te zien.

Controle goede werking

Een controle is simpel door een flitsfoto te maken waar de slave op staat. Die moet dan branden op de foto. Is dat niet het geval dan hebt u een probleem. Er bestaan wel duurdere flitsers waar de gevoelige cel instelbaar is en reageert op bijvoorbeeld de derde flits.

Omdat we in onze huurstudio met lampverlichting werken, speelt dit probleem daar niet.










 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten