woensdag 2 januari 2019

Achtergronddoek

Achtergronddoek


Achtergronden horen in elke studio thuis.


Een achtergronddoek van stof of papier is goed zelf te maken


In studio’s gebruikt men meestal doeken of rollen papier om een bepaalde kleur achtergrond te krijgen.

Dit achtergronddoek of achtergrondpapier is in allerlei kleuren verkrijgbaar.

Via speciale rolhouders kan men vaak een achtergrond kiezen uit meerdere mogelijkheden

Voor dit achtergronddoek wordt ook de term backdrop wel gebruikt.

Het zelf maken van dit soort achtergronden, zowel met papier als met doek is met met wat knutselwerk en wat creatief denken heel goed zelf te doen. 

Maak zelf een achtergronddoek

Het maken van een achtergronddoek voor een fotostudio kan op zich wel een creatief en bevredigend project zijn. Laten we eens kijken wat we nodig hebben aan materialen. Allereerst is dat dus de stof.

Keuze van de stof

Kies een stof die geschikt is voor fotografie. Katoen is een populaire keuze vanwege zijn matte afwerking en de mogelijkheid om licht gelijkmatig te verspreiden. De stof moet breed genoeg zijn voor de gewenste achtergrondgrootte en dat betekent in de praktijk dat er meerdere banen stof aan elkaar genaaid of gelijmd moeten worden. 

Zelf witte doeken beschilderen

Veel mensen gebruiken witte doeken, bijvoorbeeld goedkope beddenlakens, en voorzien die zelf van een schildering. Dat kan van alles zijn, van een landschap tot een wild abstract patroon. Laat je fantasie lekker gaan. Die kent als het goed is geen grenzen en laten we eerlijk zijn, echt mislukken kan het ook niet. 

Een flinke ruimte is wel nodig en let op de vloer

Het schilderen vraagt wel wel een grote ruimte. Let ook op de ondergrond omdat de verf door de stof heen zal dringen en de ondergrond dus ook onder de verf komt te zitten. We kunnen er speciale stoffenverf voor gebruiken maar gewone acrylverf doet het kunstje ook wel. Dat is in allerlei hoeveelheden te krijgen. Dat kan in de vorm van potten verf, tubes, viltstiften en spuitbussen in gestandaardiseerde kleuren. Zorg dat alles goed droog is voor je verder gaat. 

Statief of frame

Om de stof op te hangen, heb je een stevig staand frame nodig. Dit zal voor veel plaatsen een demonteerbaar speciaal fotostudio-achtergrondsysteem zijn. Een zelfgemaakt frame van PVC-buizen kan ook prima voldoen maar is meestal minder gemakkelijk te demonteren. 

Een lange ronde lat met schroefogen, eveneens aan schroefogen en s-haken of musketonhaken wordt bevestigd aan het plafond,  kan ook prima werken. 



Ronde stok met schroefoog
Een ronde stok kan zelfs door een grote plooi gestoken worden maar vastzetten met klemmen gaat ook prima


Aan oog in het plafond bevestigd met musketonhaak
Ronde stok met schroefoog (vorige foto) aan een oog in het plafond bevestigd met een  musketonhaak


Metalen stok van frameconstructie met s-haak aan een oog in het plafond
Metalen stok (van een achtergrondframe) ook aan plafond bevestigd met een s-haak.

Het kost weinig geld, moeite of gespecialiseerde doe-het-zelf talenten om dit ophangsysteem te realiseren. Daarnaast is het snel en gemakkelijk te demonteren en als het  eenmaal hangt is het heel stevig.  Alleen moet je je huisgenoten overtuigen dat een paar schroefogen in het dak heel nuttig en eigenlijk best mooi is. 

Leg een meetlint en een scherpe schaar klaar

Dit gereedschap hebben we nodig om de stof op maat te snijden of te knippen.

Zorg voor een naaimachine of een tube textiellijm

Dit is nodig als je de randen van de stof wilt omzomen voor een nette afwerking. Je kunt de zoom omslaan met textiellijm er tussen, of je naait de zoom vast met de naaimachine.

Is alles gereed? Dan zijn de volgende stappen logisch: 

De te nemen stappen:


Bepaal de gewenste afmetingen van de stof

Meet de ruimte waarin je de foto's wilt maken. Bepaal vervolgens de gewenste afmetingen van je achtergronddoek. Voeg extra lengte toe voor het geval je het doek over de grond wilt laten vallen om een mooiere overgang tussen verticaal en horizontaal deel te maken. 

Kies de juiste stof

Koop de benodigde stof in de gewenste kleur en/of textuur. Overweeg om monsters thuis te bekijken in verband met de kleur. Zorg voor een stevige stof ervoor te zorgen dat de stof geschikt is voor fotografie.

Snij de stof op maat

Gebruik een scherp mes of een wat grotere maat schaar om de stof op de gewenste afmetingen te snijden.

Zoom de randen in (optioneel)

Zomen is vooral om rafelen te voorkomen. Dat zomen doe je door de randen van de stof om te vouwen en vast te zetten met een naaimachine of textiellijm.

Monteer het frame

Als je een speciaal fotostudio-achtergrondsysteem hebt, volg dan de instructies om het frame in elkaar te zetten. Als je een zelfgemaakt frame gebruikt, zet dan de dan de PVC-buizen volgens het gewenste ontwerp in elkaar. Zorg dat het stevig staat, ook als een model een stap achteruit doet en op een losser hangend gedeelte gaat staan. Dat komt voor.

Bevestig de stof aan het frame

Hang de stof over het frame en bevestig het stevig met zeildoekklemmen of klittenband. Zorg ervoor dat de stof gelijkmatig wordt verdeeld en geen kreukels heeft. Of zorg juist voor heel veel kreukels, zoals bij een raamgordijn. Dat kan ook goed werken. 

Test het geheel

Plaats je achtergrond in de fotostudio en test de belichting. Pas indien nodig de positie van de lampen aan voor een gelijkmatige belichting van de achtergrond.

Klaar voor gebruik

Nu ben je klaar om je zelfgemaakte achtergronddoek te gebruiken voor fotografie in je eigen studio. Pas het ontwerp en de kleuren aan op basis van je specifieke behoeften en creatieve visie.   






 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten