woensdag 2 januari 2019

flitsparaplu

Flitsparaplu


Een flitsparaplu is inderdaad een soort paraplu. Maar dan eens een keer niet voor de regen maar om flitslicht minder hard te maken. Zodat je geen ongewenste slagschaduwen krijgt.

De flitser wordt daarbij naar het binnenwerk van de paraplu gericht als het geheel als reflector/diffusor moet dienen. Zoals op de onderstaande afbeelding, waar overigens gebruik is gemaakt van een fotolamp in plaats van een flitser


Paraplu als reflector voor lampen en flitsers

Omdat een paraplu min of meer een paraboolvorm heeft vindt er een sterke verpreiding van het licht plaats, zeker als de lichtbron min of meer in het brandpunt van de paraplu wordt gehouden.

Flitsparaplu als diffusor

Ook zijn er fotografen die een variant gebruiken waarbij dwars door de paraplu gefotografeerd wordt  waardoor deze ook als een diffusor gaat werken.

Experimenteren brengt ons verder

Al met al een kwestie van smaak en veel experimenteren wat het beste bevalt. Om even te oefenen voldoet een gewone witte paraplu van een paar euro uit het warenhuis al prima.

Een speciaal duurder exemplaar met een speciale reflecterende laag uit de fotospeciaalzaak kan dan altijd nog, maar in heel veel gevallen zal die niet eens nodig zijn.

Paraplu met lampen

Overigens werkt een paraplu in combinatie met fotolampen nagenoeg hetzelfde. Lamplicht is weliswaar minder scherp dan flitslicht maar een paraplu als diffusor kan toch ook hier prima diensten bewijzen om mooi zacht licht te krijgen. Vroeger was dit nog wel eens problematisch in verband met de enorme hitte die fotolampen wisten te produceren en de kans dat het geheel in brand zou vliegen is dan ook zeker aanwezig.  De moderne Led lampen en spaarlampen worden aanzienlijk minder warm wat de mogelijkheden voor het gebruik van paraplu's en bijvoorbeeld softboxen doet toenemen.







 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten