woensdag 2 januari 2019

Reflectiescherm, wat te gebruiken?

Reflectiescherm, wat te gebruiken?

Een reflectiescherm kan heel handig zijn als we weinig, maar wel relatief sterke lichtbronnen hebben.,Bijvoorbeeld bij het werken met één flitsen of fotolamp. En dan speelt het te eenzijdige licht dat we dan krijgen vooral bij het maken van portretten.

Daar zijn gelukkig meerdere oplossingen voor Zowel te vinden in de fotowinkel als in de bouwmarkt en schilderartikelenwinkel..

Een reflectiescherm is gewoon in de fotohandel te koop

Allereerst kunt u eenvoudig een reflectiescherm kopen. Er zijn handige vormen in de handel die zich vrij klein op laten vouwen. Op zich is het trouwens nog wel een handigheidje om een groot scherm zo op te  vouwen dat het in een minimaal tasje zoals op de afbeelding te zien is, past.Maar het kan wel dus een kwestie van volhouden tot het lukt. De basis is om er eerst een soort achtvorm van te maken en die dan weer dubbel te buigen. Kwestie van proberen.





 
Vaak zijn deze opvouwbare reflectieschermen tweezijdig te gebruiken. Een kant heeft neutrale, zilverachtige kleur en daarnaast is er aan de andere zijde een goudkleurige kant die voor een wat warmer effect, bijvoorbeeld voor portretfotografie kan zorgen.

Op foto hier onder ziet u een fotografe aan het werk met een hulp die een reflectiescherm hanteert.



Een stuk stevig papier of een schilderkarton doet het ook

Hebt u een dergelijke fraaie oplossing niet bij de hand dan kunt u natuurlijk ook improviseren.   Een groot stuk wit gekleurd papier of karton kan al gebruikt worden als reflector. Vraag eens in een kunstenaarswinkel naar schilderkarton. Dat is stevig en iets bewerkt waardoor het een minder hard effect geeft dan glad materiaal. Daarnaast  is schilderkarton mooi wit en stevig.

Piepschuim

Een flink stuk van het zogenaamde piepschuim kan ook werken. In de bouwmaterialenhandel vinden we het bij de afdeling isolatiemateriaal in allerlei soorten en maken. Het reflecteert prima omdat het vrij intens wit is. Het is licht en zelfs grote platen zijn daardoor nog vrij gemakkelijk te hanteren.


Werken met kleur kan iets extra's geven

U kunt ook een flink vel gekleurd papier of karton gebruiken om een kleurzweem te krijgen. En dan deze keer niet onbedoeld, zoals meestal het geval is. Nee, hier gaan we voor een echte kleur..

Gebruik eventueel aluminiumfolie

Hebt u geen geschikt papier of karton bij de hand? Maar wel een oude kartonnen doos? Vouw die dan uit elkaar en bekleed de kartonnen delen met aluminiumfolie dat u met een beetje geluk nog wel in de keuken vindt. Ook een reflectiescherm dat u zo krijgt is als improvisatie goed bruikbaar. En als u een beetje stevig materiaal gebruikt is het ook nog wel wat langer te gebruiken.

Isolatiemateriaal voor radiatoren

In plaats van folie kunt u ook gebruik maken van het materiaal dat achter verwarmingsradiatoren wordt gestoken om warmteverlies te voorkomen. Het is wat steviger en laat zich gemakkelijk verwerken. Het is op hout, hardboard of zelfs op tempex te lijmen. Vraag in de bouwmarkt wel naar een geschikte lijm. Sommige lijmsoorten lossen namelijk direct de achterwand op.

radiatorfolie
radiatorfolie op de rol van de bouwmarkt met isolatielaag aan de achterzijde.


Er zijn dus vele manieren om aan een reflectiescherm te komen


Al met al zijn er dus vele mogelijkheden die nauwelijks geld kosten om aan een reflectiescherm te komen.









 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 



Uit onze overige producten en diensten